Chocolademelk beste bondgenoot van Wereldbekervoetballers?

27-6-2018

Om hun vochtvoorraad op peil te houden tijdens een match drinken voetballers gewoonlijk water. Maar volgens sommige onderzoekers zou chocolademelk beter geschikt zijn om na een inspanning snel te recupereren. Zouden de voetballers van de Wereldbeker daar hun voordeel mee kunnen doen?

Bij een sportprestatie die minder dan een uur duurt, volstaat water om het vocht te compenseren dat je verliest door te zweten. Maar na een match van ruim anderhalf uur helpt de inname van extra koolhydraten het lichaam om beter te recupereren. En een van de beste drankjes daarvoor zou … chocolademelk zijn! “Ik was heel verbaasd toen ik dat hoorde”, zegt Gaëtan Hendrickx, verdedigende middenvelder bij Sporting Charleroi. “Ik heb het geprobeerd en ik moet toegeven dat het effect vrij verbluffend is, ook al drink ik nog geen chocolademelk na elke match!”

Uit onderzoek naar sportvoeding is gebleken dat volle chocolademelk, zoals Fairebel die aanbiedt, sportlui potentieel helpt om overtollig lichaamsvet kwijt te spelen (dankzij het calcium in de melk) en hun spiermassa te vergroten. Chocolademelk bestaat niet alleen voor ongeveer 85% uit water, maar levert ook koolhydraten en proteïnen in een optimale combinatie. Bovendien zit de drank vol voedingsstoffen zoals natrium en kalium, die de elektrolyten weer in evenwicht brengen (na de verstoring ervan door transpiratie), of zoals calcium en vitamine D, die een gunstige werking hebben op de botten, de spieren en het cardiovasculair systeem.

En als kers op de taart hebben de onderzoekers ontdekt dat wie na het sporten chocolademelk drinkt, minder markers voor spierverrekking vertoont in vergelijking met dranken met alleen maar koolhydraten!*

* Effects of chocolate milk consumption on leucine kinetics during recovery from endurance exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 2010.