In het media

Belgische melkveehouders maken chocolademelk met Fairtrade cacao

Al tien jaar zorgt Fairebel ervoor dat Belgische melkveehouders een eerlijke prijs voor hun melk krijgen.

Vanaf deze maand zal Fairebel alleen nog Fairtrade-gecertificeerde cacao gebruiken voor zijn chocolademelk. Zo krijgt ook de cacaoboer in Afrika een eerlijke prijs.

In 2009 richtten enkele Belgische melkveehouders een coöperatie op om hun melk tegen een eerlijke prijs aan de man te brengen. Hun Fairebel-melk is vandaag te vinden in vele verkooppunten en grootwarenhuizen. De melk kreeg sindsdien het gezelschap van andere zuivelproducten zoals kaas, boter, roomijs en de Fairebel melk met chocoladesmaak.

Een eerlijke prijs

Fairebel zet zich dus al tien jaar in om familiale melkveehouders in België te ondersteunen. Met de Fairebel volle melk met chocoladesmaak doet de coöperatie nu hetzelfde voor de cacaoboeren in Afrika.

Voor deze chocolademelk zal Fairebel voortaan 100% Fairtrade-gecertificeerde cacao gebruiken. De coöperatie werkt daarvoor samen met Fairtrade. Dat label staat garant voor een eerlijke prijs voor de producent. De gewone marktprijs voor cacao kan dalen, zodat de producent minder krijgt voor hetzelfde product. Fairtrade daarentegen garandeert een minimumprijs waar producenten zeker van kunnen zijn. Als de marktprijs hoger zou liggen dan deze minimumprijs, betaalt Fairtrade de marktprijs. De Fairtrade standaarden leggen ook criteria op voor ecologische landbouwmethodes en sociale arbeidsvoorwaarden.

Duurzame ontwikkeling

De coöperaties waarmee Fairtrade samenwerkt, ontvangen bovenop de gegarandeerde minimumprijs ook een extra Fairtrade premie. De lokale producenten kiezen zelf op democratische wijze waarvoor dit geld wordt gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld investeren in betere productietechnieken, in gezondheidszorg of onderwijs.

Voor de consument wordt de Fairebel melk met chocoladesmaak een klein beetje duurder: de prijs voor 33cl stijgt met amper 2 eurocent. Daarvan gaat 1 cent naar de Fairtrade premie voor gecertificeerde coöperaties. 1 cent wordt gedoneerd aan het ontwikkelingsproject Women School of Leadership in Ivoorkust.

Waarom cacao?

60% van de cacao is afkomstig uit Ivoorkust en Ghana. De productie van cacao in die landen gaat vaak gepaard met uitbuiting, kinderarbeid en ontbossing. Veel producenten krijgen geen eerlijke prijs en leven daardoor in extreme armoede.

Cacao is geen gemakkelijk gewas om te kweken. De cacaoboom is een tere en gevoelige plant, die moet beschermd worden tegen wind, zon, parasieten en ziekten. Als ze goed worden verzorgd, bereiken cacaobomen na vijf jaar hun beste productiepeil, en blijven tien tot vijftien jaar daarna optimaal cacaobonen produceren. De geoogste bonen worden gefermenteerd en gedroogd, waarna ze worden geëxporteerd.

Source: www.standaard.be

Delen opWhatsAppLinkedIn