Reisboek uit Burkina Faso

31 mai 2016, Ouagadougou

Fairefaso, de Burkinese fairtrademelk, is een feit!

De dag is zeer goed verlopen. We zijn naar Ouahigouya gereden, op 180 kilometer ten noordoosten van Ouagadougou. Daar zouden we de lancering bijwonen van het project “Fairefaso – le lait équitable” op de site van zuivelbedrijf Kossam Yadega. Onder de zonnetenten, die bescherming boden tegen een aangenaam zonnetje (toch een stevige 43 °C!) zaten melkveehouders en -houdsters die samen met ons deze grote dag kwamen beleven. Nagenoeg alle 160 melkveehouders die melk leveren aan het zuivelbedrijf waren vandaag present.

Voor mij was het dus een weerzien met collega’s, en in het bijzonder met Ibrahim Diallo, de nieuwe voorzitter van Fairefaso. Een maand geleden is hij me komen bezoeken op mijn boerderij in Battice. Samen zijn we onze zaak gaan bepleiten voor het Europees Parlement en vervolgens bij de Commissie. Het was toen slechts 40 °C kouder dan vandaag.

Tussen ons is er wederzijds vertrouwen, wat van cruciaal belang is wanneer je een gemeenschappelijk project lanceert. We zijn vrienden geworden en het is net alsof we elkaar al jarenlang kennen.

Het is mij een groot genoegen u de oprichting van fairtrademelk Fairefaso te mogen melden. Dit unieke project is een samenwerkingsverband van vijf partners: de Unie van minimelkerijen van Burkina Faso, de MIG (de vereniging van Belgische melkproducenten), Faircoop (Fairebel) en Oxfam-Solidariteit. Deze partners vormen een goede mix om een project te doen groeien. De MIG, Faircoop en Oxfam-Solidariteit hebben elk 10 000 euro geïnvesteerd. Dat geld werd besteed aan een bestelwagen om de melk op te halen en te leveren aan de winkels, een vulmachine voor yoghurt, potjes, reclamemateriaal om het nieuwe keurmerk in de kijker te zetten, en ook een fonds voor de financiering van veevoeder – dat broodnodig is in deze periode waarin alles droog is.

In mijn inhuldigingsspeech vertelde ik dat Ibrahim en zijn team goed werk geleverd hebben. De partners hebben dan wel geld ter beschikking gesteld, maar het is duidelijk dat het echte werk ter plaatse moet gebeuren. Nu Fairefaso er is, gaat het zoals in het leven: het merk moet zich vestigen, bekendheid verwerven, zich staande houden. Het zal tijd vergen. Overhaast te werk gaan, is geen goede zaak. Net als een kind zal Fairefaso stapje voor stapje moeten zetten.

Ik ben des te trotser omdat het aanvankelijk niet gemakkelijk was mijn collega’s van de MIG en Fairebel warm te maken voor dit project. Vandaag ben ik blij hen te kunnen tonen dat we vandaag een mooi project lanceren in Burkina Faso, en ik weet dat ze erachter staan. Iedereen mag trouwens trots zijn: we hebben bewezen dat we een positieve mentaliteit hebben. Het beste wat we kunnen doen is dingen creëren in plaats van zaken af te breken. Gisteravond hoorde ik in een maquis (zo heten de bars hier) een liedje dat perfect weergeeft hoe ik me na deze dag voel: “il n’est jamais trop tard!” ofwel “het is nooit te laat”: in plaats van spotgoedkoop melkpoeder uit te voeren naar Afrika, is het tijd om onze knowhow te delen.

31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
31 mai 2016, Ouagadougou - Nieuws
Delen opWhatsAppLinkedIn