Fairebel-Verhalen

Verrassend wat je met melk allemaal kan doen

Heb je achteraan in de koelkast een vergeten pak melk teruggevonden? Gooi het dan vooral niet weg

Want melk is niet alleen een bron van vitamines en eiwitten. Maak gebruik van alle andere kwaliteiten van melk om een inktvlek te verwijderen, je zilverwerk op te poetsen of je rozenstruiken te verzorgen. Dus: Gebruiksdatum voorbij? Aan de slag!

In cijfers

 • 1 ingrediënt
 • 7 weinig bekende toepassingen
 • 100% natuurlijk

Natuurlijk reinigingsmiddel

Doe je mee met de populaire trend om je woning te onderhouden zonder chemische producten? Dan is er nu goed nieuws: melk is één van die wonderlijke ingrediënten om bepaalde vlekken op een natuurlijke manier te verwijderen. Is je balpen uitgelopen in het zakje van je hemd? Of de vulpen van je kind op zijn trui? Geen paniek … Dep de resterende inkt weg met een stukje keukenrol en laat de vervuilde hoek van het kledingstuk een uur weken in melk. Vervolgens stop je het kledingstuk in de machine voor een normale wasbeurt en … je merkt niets meer!

Nog een trucje: melk is ook handig om je zilverwerk te laten schitteren. Om oxidatie van je bestek of andere zilveren voorwerpen tegen te gaan, dompel je ze een nachtje onder in een mengsel van melk en witte azijn. Wrijf ze vervolgens op met een zachte doek en ze schitteren weer als nieuw! En als een porseleinen kopje van het servies van je grootmoeder een barst vertoont, dan dompel je het in een kookpot vol kokende melk en laat je het een uurtje sudderen op een zacht vuurtje. De melkeiwitten vullen de barst dan weer op.

Melk, nuttig voor je groentetuin

De bijzondere eigenschappen van melk komen niet alleen in je woning tot hun recht … Ook in je tuin kan je er baat bij hebben. Hoe? Melk heeft natuurlijke schimmelwerende eigenschappen die de ontwikkeling van schimmels op allerlei planten tegengaan. Daardoor is melk je bondgenoot om oïdium te bestrijden, een parasiet die bijvoorbeeld komkommerachtigen aantast (pompoenen, courgetten, komkommers, …).
De behandeling is eenvoudig: je verstuift op de bladeren van de groenten een mengsel van 20% melk en 80% regenwater. Met hetzelfde trucje verzorg je ook je rozenstruiken, preventief en als behandeling. Extra voordeel: op deze manier zou je ook het immuunsysteem van de planten versterken. Mooi meegenomen!

Melk heeft natuurlijke schimmelwerende eigenschappen

Keukenhulpje

Maar laten we terugkeren naar een omgeving waar melk (die dan wél nog geschikt is voor consumptie!) meer thuishoort: je keuken. Om bijvoorbeeld de diepvriessmaak weg te nemen en de natuurlijke smaakrijkdom van vis te versterken, is het een goed idee om vis in melk te laten ontdooien. Is het kruidenpotje omgevallen in je bereiding? Voeg dan een beetje melk toe: ze biedt het voordeel dat ze te pikante smaken zachter maakt.

Ben je bang dat je witloof te bitter zal smaken? Doe dan een scheutje melk in het kookwater. En nog een laatste tip: als je nog eens zelf confituur maakt, gebruik dan papieren etiketten. Bestrijk de achterkant van de etiketten met melk en kleef ze op de afgekoelde potjes. Als de confituurpotjes later leeg zijn, gaan de etiketten er zo weer af. Je hoeft ze dus niet meer urenlang in water te laten weken of wanhopig te schuren om alle lijmresten te verwijderen.

Melk: Oma verklapt 3 geheimpjes

 • Hoe vermijd je dat melk aan de bodem van de kookpot kleeft?
  Vóór je de melk erin giet, spoel je de kookpot even uit met koud water. Vooral niet uitdrogen! Het water vormt een dun laagje op de bodem, waardoor de melk niet gaat kleven.
 • Hoe vermijd je dat melk overkookt?
  Leg op de bodem van de kookpot een omgedraaid schoteltje in inox of pirex. De melk schuimt dan minder, er ontstaat geen vel aan het oppervlak en de melk kookt minder gemakkelijk over. Of leg een houten lepeltje dwars over de bovenkant van de kookpot.
 • Wat kan je doen om klonters in pannenkoekendeeg te voorkomen?
  Warm de melk lichtjes op vóór je ze onder de bloem mengt. Bij het mengen ontstaan dan geen klontertjes.

Koelkast

Plaats een bekertje melk in je koelkast om onfrisse geurtjes te verdrijven.

Verf

Hangt er een verfgeur in een pas geschilderde kamer? Zet er enkele glazen warme melk neer.

Delen opWhatsAppLinkedIn